in

Prvi i osnovni uslov za početak nove školske godine je…

Slatka-Tajna.Eu

Sve je spremno za početak nastavnog procesa širom BiH. U određenim mjestima vrše se posljednje pripreme i dezinfekcija školskih objekata, a u ministarstvima redovno održavaju sastanci nadležnih prateći epidemiološku situaciju. Presjek stanja pravit će se svakih 14 dana. U slučaju pogoršanja moguće je i potpuno održavanje online nastave. Za osnovce trenutno je najizgledniji kombinovani oblik nastave.

Odbrojavaju se dani do novog susreta škole i učenika. Školsko zvono i graja đaka – prvaka ovim hodnicima odavno se nisu čuli. U vremenu pandemije koronavirusa akcenat je stavljen na epidemiološke mjere.

“Dobili smo određene smjernice od resornog ministarstva i mi postupamo prema uputstvima resornog ministarstva. Od 21. su i zaposlenici došli sa godišnjih odmora, ja sam ih podijelio u dvije grupe prema određenom planu, na razrednu i predmetnu nastavu. Na prvom sastanku tema je bila poštivanje i provođenje mjera u cilju zaštite od COVID-a 19”, rekao je Omer Begović, direktor Osnovne škole Aneks.

Poštivanje epidemioloških mjera ono je za što se zalažu svi u nastavnom procesu u BiH

Prvih petnaest dana u školama u sarajevskom, ali i ostalim kantonima, kao i epidemiološka situacija, odredit će način na koji će se odvijati nastava.

“Sva djeca treba da redovno peru ruke, treba da bude fizička distanca barem 1,5m između svakog učenika, sva djeca treba da nose maske, to važi i za nastavno osoblje učionice se moraju redovno čistiti i provjetravati”, pojasnio je Milan Mioković iz Kriznog štaba KS.

 

“U HNK nastava će krenuti 7.9. neće biti kašnjenja, ići će po planu, bit će klasična nastava od petog do devetog bit će kombinovano i klasična i online nastava u grupama po 15”, kazao je Omer Tipura iz Sindikata obrazovanja HNK.

“Krizni štab je donio preporuku odnosno odlučio da se nastavna godina u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona prolongira za sedam dana”, rekao je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona.

Prvog dana, 8.septembra u školama ZDK će biti učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola. Osigurano je 10.000 vizira ,a u klupe će i prvačići kojima je ,prema riječima resornog ministra, prvi susret sa školom bitniji, nego mail za online nastavu.

“Ići ćemo i na djelimično izvođenje nastave online, moguće možda pređemo i u potpunosti ukoliko se situacija bude pogoršala ili takvu odluku donese krizni štab”, dodao je Kozlić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku


“Krizni štab će permamentno biti na usluzi i donositi odgovarajuće odluke za koje procijenimo da su odgovarajućeg momenta najbolje rješenje”, pojasnio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

 

Pripreme školskih objekata privode se kraju, kako bi se obezbijedilo kvalitetno obrazovanje, pri čemu je prema mišljenju većine obrazovnog kadra, neposredan kontakt sa učenicima nezamjenjiv. Od septembra broj djece u vrtićkim grupama u RS-u povećava se na 20.

“Već smo informisali sve osnovne i srednje škole o svim mjerama koje se trebaju provoditi sa početkom nove školske godine, da li se radilo o samo nastavnom procesu, o nastavnom osoblju ili učenicima odnosno njihovim roditeljima”, kazala je Natalija Trivić iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

“Narednih 14 dana, od prvog septembra, analizirat ćemo epidemiološku situaciju. U skladu sa epidemiološkom situacijom odnosno u tom trenutku dat ćemo preporuku za povećanje djece za još pet , odnosno 25, u slučaju pogoršanje vraćamo na staro”, rekao je Branislav Zeljković iz Instituta za javno zdravlje Republike Srpske.

Za razliku od učenika predškolskog osnovnog, srednjoškolci u Kantonu Sarajevo, osim onih koji imaju praktični vid nastave, još uvijek se neće vratiti u klupe, piše N1.

“Najvažnije je zaštiti zdravlje radnika i učenika koji su tu. To je prvi uslov i osnovni. Vlast mora shvatiti da obrazovni profil nije dobrovoljni to je planski, sistematski proces gdje se koriste forme metode da bi mi odgajali djecu i učili zanate i ostalo”, pojasnio je Faruk Bešlić iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS.

A ta ista vlast sutra će biti ovi mališani koji odrastaju u pandemijsko vrijeme i možda baš ovog septembra s nestrpljenjem čekaju svoj prvi susret sa školom, kao ustanovom u kojoj bi trebalo da se obrazuju budući naraštaji. Hoće li kvalitetu tog obrazovanja ugroziti epidemija korona virusa, znat ćemo onda kada oni budu donosioci odluka.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Secretos para Ganar Músculo |

Ispiranje posuđa prije pranja u mašini možda čini više štete