in

U Singapuru će se graditi najviši montažni neboder na svijetu

Slatka-Tajna.Eu

Neobičan projekt planira se u Singapuru. Riječ je o neboderu koji bi trebao postati najviša montažna zgrada na svijetu.

I dok će se kula visine 192 metra uzdizati u gusto naseljenom Singapuru, veliki dijelovi građevina grade se preko granice u Maleziji.

U stambenom projektu, pod imenom “Avenue South Residences”, naći će se 988 stanova, piše CNN.

Firma koja stoji iza projekta, ADDP Architects, kaže kako je način gradnje poznat kao Montažna prefabrikovana volumetrijska konstrukcija (PPVC) koja je manje naporna i može pomoći smanjenju zagađenja otpadom i bukom.

Pojedinačni moduli su fabrički proizvedeni u Senaju u Maleziji, gdje je niz šestostranih kutija uliven u beton. Materijal se zatim prevozi do objekta u Singapuru prije nego što bude premješten na gradilište, pojasnio je jedan od njegovih saradnika i partnera, Markus Čeng Tuan Han.

“To je poput koncepta proizvodnje automobila, ali za građevinsku industriju”, kazao je on.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Još jedna nepredviđena korist pojavila se u vrijeme pandemije, a to je da je gradilištu u svakom trenutku potrebno manje ljudi.

“Lakše je kontrolisati sigurno distanciranje i logističko planiranje u fabrici, nego imati sve radnike na licu mjesta”, naglasio je Hann.

Industrija montažnih pogona prvi je procvat doživjela u Evropi i Americi u poslijeratnom periodu, a urbanisti su je koristili za brzo i prikladno rješavanje nestašica stanova. Ali na tržištu montažnih materijala sada sve više dominira azijsko-pacifička regija.

Han je kazao i kako ograničavanje količine građevinskih radova izvedenih na gradilištu u rezidencijalnoj četvrti Bukit Merah u Singapuru može pomoći minimiziranju stvaranja buke ljudima koji žive u blizini.

Izgradnja na Avenue South Residences već je počela, a radnici se nadaju da će projekt završiti do polovine 2023. Projekt je zamišljen da nadmaši trenutno najviši montažni pogon u Singapuru i na svijetu, Klement Canopy visok 140 metara, koji je također dizajnirao ADDP Architects, prenosi Klix.ba.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ko će prvi do vakcine protiv Covida-19?

Vlasnica odbila da proda kuću, pa oko nje izgradili autoput