Categories: Biznis

EU potiče zapošljavanje mladih na zapadnom Balkanu s 10 miliona EUR za mala i srednja preduzeća

Za rješavanje nezaposlenosti mladih, ključnog ekonomskog i društvenog izazova u regiji, EU je putem Evropskog investicijskog fonda pružio dodatna jamstva koja će omogućiti bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu[1] da ponude povoljne zajmove malim i srednjim preduzećima. Sada će otprilike 1200 preduzeća imati korist od navedenih zajmova, što će im omogućiti da stvore 1300 mjesta stručnog osposobljavanja, stažiranja i zaposlenja za mlade.

EU pruža podršku u sklopu inicijative „EU za zapošljavanje preduzetništvo mladih” (engl. EU for Youth Employment and Entrepreneurship) koja se provodi u skladu s Instrumentom za razvoj preduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF) i njegovim mehanizmom „EU za zapošljavanje i preduzetništvo mladih” koji je uspostavljen radi podržavanja zaposlenja mladih u regiji uklanjanjem prepreka lokalnim malim i srednjim preduzećima u pristupanju finansijskim sredstvima.

Diljem zapadnog Balkana do 99 % preduzeća čine mala i velika preduzeća i u njima je zaposleno više od 70 % radne snage. Istovremeno, stope nezaposlenosti mladih najveće su na svijetu. Kreću se od 28,3 % u Albaniji do 55,4 % u Kosovu (2018). Mnogi mladi radnici zaposleni su privremeno, u sivoj ekonomiji, s velikom neusklađenošću postojećih i traženih vještina.

Olivér Várhelyi, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku, rekao je: „Nastavljamo pružati pomoć malim i srednjim preduzećima zato što pružaju značajan broj radnih mjesta na zapadnom Balkanu. Podržavanje preduzeća koja zapošljavaju mlade od posebne je važnosti. Ulaganje u mlade pruža zamah za jaču, inovativniju i dinamičniju ekonomiju u regiji.”

Atlessandro Tappi, voditelj sektora za vlasnička ulaganja i jamstva Evropskog invesicijskog fonda, rekao je: „Jačanjem malih i srednjih preduzeća i stvaranjem novih prilika zapošljavanja za mlade predstavljaju ključ koji može otključati brže ekonomske i društvene razvoje u zapadnom Balkanu. EU-ov Instrument za razvoj preduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF) važan je doprinos ekonomskoj i društvenoj održivosti i Evropski investicijski fond ponosi se prilikom da djeluje u ime EU-a i podrži regiju na njezinom putu prema rastu.”

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Zajmovi pod jamstvom Evropskog investicijskog fonda bit će dostupni malim i srednjim preduzećima u bankama Intesa Sanpaolo Banka Bosna i Hercegovina, ProCredit Bank Albanija, ProCredit Bank Kosovo, Raiffeisen Bank Albanija i Raiffeisen Bank Kosovo i bit će ponuđeni pod povoljnim uvjetima, poput smanjenih cijena, nižih instrumenata osiguranja, duljih rokova dospijeća ili kombinacijom navedenog.

 

 

Redakcija

Recent Posts

“Nije dozvoljavao Đini da nosi brushalter” Melina otkrila nepoznate detalje iz porodice Džinović, pa se dotakla odnosa Harisa i kćerke

Haris i Melina Džinović, jedan od najpoznatijih estradnih parova, riješili su da stave tačku na…

40 minuta ago

Grčka predala olimpijski plamen organizatorima Igara u Parizu 2024

Plamen ovogodišnjih ljetnjih Olimpijskih igara u Parizu zvanično je uručen francuskim organizatorima na stadionu gdje…

42 minute ago

SVJEDOČANSTVO USTRAJNOSTI U DOBRU: Svečano otvoren Islamski centar ‘Sultan Ahmed’ u Zenici

Islamski centar "Sultan Ahmed" u Zenici danas je svečano otvoren u okviru manifestacije "Dani vakufa",…

43 minute ago

BIVŠU DARKA LAZIĆA SREDIO ZADRUGAR! Svi brujali o aferi njega i Brendona, a on sada od Marine Gagić napravio pravu zvjerku (FOTO)

Nikola Orozović bio je učesnik “Zadruge 3”, a gledaoci ga pamte po “aferi” sa Brendonom…

2 sata ago

Obradović potpisao novi ugovor

Izgleda da je višemjesečna saga završena, i to na radost navijača Partizana – Željko Obradović…

3 sata ago

Postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Zelena, plava i crvena. Tim bojama će biti označeni potrošači električne energije u Federaciji Bosne…

3 sata ago