in

‘MOŽEMO DOĆI VRLO LAKO, TO JE SAMO MALO NEPAŽNJE’: Federalni ministar zdravstva govorio o mogućem španskom scenariju u BiH

Slatka-Tajna.Eu

Govoreći za N1, kazao je kako je epidemiološka situacija još pod kontrolom, ali je zabrinjavajući porast broja novozaraženih.

“Zdravstveni sistem još odgovara na sve izazove, na sve potrebe i mi još imamo dovoljne kapacitete, ali ako se ovako nastavi, ako nam jedan dan dođe prevelik broj oboljelih, na to niko nije spreman”, rekao je Mandić.

Istaknuo je kako više od pola godine upozoravaju građane putem medija, apeluju, pišu naredbe, ali da nailaze na kritike i pitanja zbog čega to rade kada je ovo izmišljeno.

“Apelujem još jednom na stanovništvo, ovo je vrlo opasna situacija, ne smijemo potcijeniti ovaj virus. Bolest je vrlo ozbiljna i ne bira – od djece, preko srednje životne dobi, do staraca. Uozbiljite se, držite se propisanih mjera i ne idite na okupljanja, to je najpogubnije”, rekao je Mandić.

Na pitanje možemo li doći do scenarija kakav su imale Italija i Španija, odgovorio je: “Možemo doći vrlo lako, to je samo malo nepažnje.”

Podsjetio je kako su na početku poduzeli sve mjere i da smo dobijali pohvale Svjetske zdravstvene organizacije, ali da država nije mogla biti zatvorena više zbog privrede.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Morate postepeno popuštati mjere i apelovati na savjest građana, ali su građani to shvatili kao da je sve prošlo. Sad vam se čude kada uđete u zatvoreni prostor sa maskom, a do jučer su je svi nosili. Ne znamo ko je kriv da se pažnja skrenula na neke pokrete, frekvencije i koje sve gluposti, a niko ne sluša akademiste, specijaliste itd. Sada svi komentiraju, politički komentatori, nepismeni – svi mogu doći u medije i dati mišljenje”, kazao je Mandić.

Naglasio je kako nas je upravo to i dovelo u ovu situaciju te je poručio: “Više smo dosadili sami sebi, ali ponovo apelujem – perite ruke, držite distancu, nosite masku. Nikome nije drago, ali tako štitiš sebe i one oko sebe.”

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novalić nakon oporavka: Korona je teška bolest / Bljesak.info

Koja čokolada ima pravo da bude četvrtasta?