in

Bez PCR testa u Hrvatsku samo bh. građani sa putovnicom

Slatka-Tajna.Eu

Marija iz Travnika trenutno boravi u Hrvatskoj na moru. Ona ima hrvatski pasoš, a njena dvogodišnja kćerka bosanski. Na odmor su otišle sedam dana prije nego što je Hrvatska uvela nove mjere za ulaz u tu zemlju, koje su stupile na snagu u nedjelju, 12. jula.

Najnovije mjere Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske podrazumijevaju da će za sve građane trećih zemalja, onih koji nisu državljani zemalja Evropske unije, za ulazak u Hrvatsku biti potreban negativan rezultat testiranja na korona virus, PSR test, ili će morati proći kroz razdoblje samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Mjere se ne odnose na bh. državljane koji imaju hrvatski pasoš, odnosno dvojno državljanstvo. Oni mogu nesmetano da prelaze granicu.

“Ukoliko bi ovakve mjere ostale na snazi i do augusta, kada planiramo taj neki pravi odmor, vjerojatno onda ne bih dolazila u Hrvatsku, jer kćerka ima dvije godine i bosanski pasoš, i ne pada mi na pamet da je testiram samo zbog toga”, odlučna je Marija.

Azra iz Cazina još u maju je platila smještaj u kampu kod Biograda na moru, u blizini Zadra, u Hrvatskoj i to za cijelu ljetnu sezonu. Za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je uspjela do sada otići u dva navrata. Oba puta, uslov nije bila samoizolacija od četrnaest dana za bh. državljane koji nemaju hrvatski pasoš.

”Ove posljednje mjere koje su uvedene, naravno, da onemogućuju jednostavan prelazak granice i za ove malobrojne kategorije koje su imale određene privilegije, jer u samoizolaciju moraju svi državljani BiH, koji nemaju putovnicu. Ili moraju imati negativan PSR test što mislim nikome, pa ni meni, ne odgovara u slučaju turističke posjete, jer testovi se i ne rade u svakom gradu, a i poprilično su skupi. Tako da nam preostaje da čekamo neka bolja vremena.”, kaže Azra za RSE.

Hrvatska je za građane Bosne i Hercegovine u posljednjih manje od 30 dana, tri puta uvodile mjere.

Krajem juna, (24.juna) Nacionalni stožer Civilne zaštite Hrvatske je donio mjeru dvosedmične samoizolacije za sve osobe, bez obzira na državljanstvo, koje su dolazile iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Šest dana kasnije, 30. juna, Hrvatska je ukinula obavezu četrnaestodnevne samoizolacije za osobe koje su u tu zemlju ulazile iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, ‘ako dolaze iz turističkih ili drugih poslovnih razloga”, odnosno ako imaju uplaćen turistički aranžman’.

Božinović: Hrvatski državljani sa dvojnim državljanstvom se jednako tretiraju

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar unutarnjih poslova, saopštio je u ponedjeljak 13. jula, na konferenciji za novinare, da posljednje mjere koje je Hrvatska uvela prema građanima susjednih zemalja, ostaju na snazi do daljnjeg. Prema njegovim riječima, ‘to u skladu sa pravilima i praksom svih zemalja Evropske unije’.

“Nema nikakve naznake, barem sada se ne razmišlja u tom smjeru. Mi imamo jednu kategoriju, na razini Europe koja se tiče državljana Evropske unije, koja se tretira na jedan način. Nažalost, to je tako svugdje u svijetu, jednostavno, to je standard. Što se tiče hrvatskih državljana sa dvojnim državljanstvom, bilo ono kanadsko, belgijsko, američko, bosansko ili hercegovačko, oni se pred tijelima Republike Hrvatske tretiraju kao hrvatski državljani,” izjavio je Božinović.

Da li su građani sa bh.pasošem diskriminisani?

U turističkim agencijama u Bosni i Hercegovini kažu kako su morali otkazati sve aranžmane u Hrvatskoj nakon što je ta država donijela nove mjere.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Oni sa bh. pasošem osjećaju se diskriminisano. Ovo su treće mjere koje Hrvatska uvodi u manje od mjesec dana. Ove zadnje mjere koje su uvedene, a nama saopštene u subotu (11. jula), nakon 22 sata, odrazile su se katastrofalno. Mi smo automatski morali da otkazujemo aranžmane. Sreća, pa imamo dobre poslovne kontakte sa menadžmetima hotela, pa su nam to prihvatili. Otkazali smo preko 50 soba i to ljudi koji su planirali ljetovati u Hrvatskoj u hotelima više od sedam dana,” Mesud Trgo, iz turistička agencije Fibula iz Sarajeva za RSE.

On podsjeća da Crna Gora nema tako restriktivne mjere, da finansira serološke testove za svoje goste, te da će ponuditi svojim klijentima da zamijene aranžmane ili za Crnu Goru ili za Tursku.

”Smatram da ni kao komšije, ni kao poslovni partneri nismo zaslužili ovakav tretman, ali takva je situacija i mi ćemo se okrenuti drugim destinacijama. Ići ćemo na obale Turske, koja nam odlično za sada ide, ili Crna Gora, koja priznaje rezultate komercijalnog testiranja na korona virus, a koji košta do 40 eura”, kaže Trgo.

Kako i gdje se testirati u BiH?

Uslugu tzv. komercijalnog testiranja, PCR test na korona virus, u Republici Srpskoj obavlja isključivo Institut za javno zdravstvo RS-a.

Cijena ovog testa je 200 konvertibilnih maraka (100 eura), a komercijalna usluga testiranja odnosi se samo na osobe koje idu na rad u inostranstvo, ali i studente i đake koji školovanje nastavljaju u inostranstvu.

Za razliku od Republike Srpske, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH još uvijek ne izdaje potvrde o komercijalnom testiranju, a PCR testove na korona virus moguće je uraditi u laboratorijama kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, po cijeni od 160 konvertibilnih maraka (80 eura).

U Univerzitetsko kliničkom centru Sarajevo testove rade samo za građane sa simptomima koji ukazuju da postoji mogućnost zaraze COVID- 19, potvrđeno je za RSE iz ove ustanove. U drugoj zdravstvenoj ustanovi, Općoj bolnici ‘Dr Abdulah Nakaš’ još čekaju dozvole da, pored testiranja pacijenata, mogu raditi i komercijalne testove, za potrebe putovanja.

Inače, u najnoviime mjerama Zavoda za javno zdravstvo Hrvatske se navodi kako se obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja, ne odnosi na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za zaštitu o starijima, te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

U ovim mjerama su izuzeti i prekogranični radnici, prijevoznici robe, diplomate, policijski službeniki u obavljanju svojih poslova, službe i timovi Civilne zaštite, te osoblje međunarodnih organizacija.

Saradnja na tekstu Selma Boračić Mršo

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Đoković obišao arheološki park u Visokom

U prodaji džin sa biljem iz bašte Elizabete Druge