in

Vlada KS i SERDA: 15 strateških projekata za unapređenje saobraćaja, IT-a, obrazovanja, turizma, usluga građanima, energetske efikasnosti

Slatka-Tajna.Eu

Donešen je zakljucak da se projekti pripreme i dostave resornim ministarstvima koji ce ih pregledati i dostaviti Vladi na razmatranje i usvajanje.

Radi se o projektima u oblasti prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, privrede, saobraćaja, komunalne privrede, obrazovanja, rada i socijalne politike, te pravde i uprave i finansija koji su u različitim fazama realizacije, a koje je Vlada KS odabrala kao strateške.

Projekt Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo ima za cilj povećanje broja objekata individualnog i kolektivnog stanovanja, kao i javnih objekata u KS-u, u svrhu njihovog utopljavanja radi smanjenja troškova energije kao i zagađenja zraka.

Razvoj saobraćaja na električni pogon u Kantonu Sarajevo je projekt koji podrazumijeva izradu modela prelaska kompletnog javnog saobraćaja na električni pogon i to autobuskog i taxi saobraćaja. Riječ je o dugoročnom projektu čija je realizacija planirana u narednih 10 godina.

Studija društveno-ekonomske opravdanosti uspostave Holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo, predviđa uspostavu Holdinga svih kantonalnih javih komunalnih preduzeća. Studija je dostavljena resornom ministarstvu i biće razmatrana na jednoj od narednih sjednica Vlade KS.

Studijom opravdanosti uspostave kogenerativnog postrojenja i postrojenja za mehaničko-biološki tretman otpada na području Kantona Sarajevo predviđena je gradnja spalionice otpada po savremenim ekološkim standardima. I ova studija će biti razmatrana na jednoj od narednih vladinih sjednica.

Razvoj IT sektora je također jedan od strateških projekata Vlade, a predviđa, između ostalog, uspostavu IT parka na Šipu, osnivanje IT fakulteta pri Univerzitetu u Sarajevu, osnivanje IT Gimnazije kao i odgovarajućeg tijela za informacione tehnologije na nivou KS.

U strateške projekte je uvrštena i reforma sektora turizma. Izrađen je elaborat sa mjerama za poboljšanje stanja u turizmu, a među njima su i osnivanje fakulteta za turizam pri UNSA, kao i srednje škole za turizam.

Među ostalima su projekti Studiraj u Sarajevu, Reforma sektora zapošljavanja u Kantonu Sarajevo, Projektna akademija čiji je cilj edukacija za izradu projekata EU, potom projekt Centar za obrazovanje odraslih pri SERDA-i, za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i obuku odraslih. Studija budućnosti je također jedan od projekata čiji je cilj uređenje i unapređenje usluga građanima u svim sektorima Kantona Sarajevo. Uspostava i izgradnja modernog sajmišta na području Kantona Sarajevo, Razvoj drvnog sektora, Uspostava naučno-istraživačkog centra pri UNSA, te Uspostavljanje saradnje sa bh dijasporom putem SERDE, također su uvršteni među strateške projekte.

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

AKO NEKO SLUČAJNO PLANIRA IĆI TAMO: Državljanima BiH zabranjen ulaz u…

AI Video Titan