in

Nizozemska će tražiti jamstva na pregovorima o planu ekonomskog oporavka

Slatka-Tajna.Eu
Rutte održava seriju sastanaka u četiri oka s evropskim čelnicima koji pokušavaju nagovoriti nizozemskog šefa vlade da prihvati plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijardi eura koji zagovaraju Francuska i Njemačka.

Od te svote 500 milijardi eura bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć a 250 milijardi kao zajmovi.

“Čuli smo mnoga obećanja o ekonomskim reformama već ranije”, rekao je Rutte, upitavši se kako za to u aktuelnoj situaciji dobiti garancije.

Šef Evropskog vijeća Charles Michel ponudio je u petak evropskim zemljama ustupke vezane uz dugoročni budžet i plan oporavka kako bi premostio razlike, uključivo zadržavanje tzv. rabata koji bogatije zemlje dobivaju na svoje kontribucije u budžet.

Predložio je nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine, dok prijedlog plana za ekonomski oporavak od 750 milijardi eura ostavlja u obliku u kojem ga je Komisija predložila.

Michel je predstavio tzv. “pregovaračku kutiju”, svoj prijedlog za VFO i prijedlog plana za oporavak, koji će biti podloga za raspravu na sastanku na vrhu čelnika zemalja članica krajem sljedeće sedmice.

Plan za oporavak nazvan EU sljedeće generacije (NGEU) ostaje isti, 500 milijardi eura koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Rutte je rekao da je “zadržavanje rabata dobra startna pozicija na putu prema pregovorima o planu oporavka”, ali je i istaknuo da druga važna pitanja ostaju neriješena.

Čelnici 27 članica EU sastaju se sljedeće sedmice prvi put uživo otkako je epidemija covida-19 prekinula sastanke u Bruxellesu kako bi razgovarali o višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) i planu ekonomskog oporavka od pandemije.

Nizozemska vodi skupinu “štedljive četvorke”, u kojoj su i Austrija, Danska i Švedska, koje se protive velikim zajmovima bez ikakvih reformskih uslova.

Rutte će prije sastanka EU, razgovarati i sa svojim kolegama iz Španije i Portugala.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NIKO NIJE ZNAO DA SU U SRODSTVU: Ovo je brat Viki Miljković

Završena prva faza ispitivanja, ruska vakcina bezbjedna – Virus korona