in

Odlučeno ko će biti novi predsjednik CIK-a

Slatka-Tajna.Eu

Na samom početku sjednice Rogić je saopćio da neće biti kandidat za predsjednika Komisije, tako da je u igri za izbor ostao samo Bakalar, koji će vjerovatno biti i izabran na tu poziciju.

U Sarajevu je u toku sjednica Centralne izborne komisije BiH na kojoj će se izvršiti izbor predsjednika CIK-a BiH koji će tu funkciju obavljati narednih 21 mjesec.

Inače, prema odredbama Izbornog zakona BiH jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavlja funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec.

Budući predsjednik CIK-a BiH bira se između članova CIK-a BiH iz reda hrvatskog naroda.

Izbor je trebao biti izvršen između dva člana . I to Vlade Rogića i Željka Bakalara.

Međutim, na samom početku sjednice Rogić je saopćio da neće biti kandidat za predsjednika Komisije, tako da je u igri za izbor ostao samo Bakalar, koji će vjerovatno biti i izabran na tu poziciju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Aktuelna predsjednica Komisije Vanja Bjelica-Prutina spočitala je Rogiću da je svoju odluku mogao saopćiti CIK-u i ranije, jer kako je kazala „razgovarali smo o tome“, na što je Rogić odgovorio da je odustajanje od kandidature njegovo pravo.

U toku je pauza na sjednici, nakon čega će biti izvršen izbor predsjednika.

Inače, Rogića smatraju bliskim HDZ-u BiH, a Bakalar je već svrstan „u redove“ DF-a, jer je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i predsjednika DF-a.

S obzirom da u ovom sazivu CIK-a dominiraju članovi koji se povezuju s SDA,SDS-om,PDP-om i DF-om pretpostavlja se da je Rogić odustao od kaniddature, jer je svjestan da u ovakvom omjeru snaga i nije imao puno šansi da postane predsjednik.

Aktuelna predsjednica Komisije Vanja Bjelica-Prutina na toj poziciji bila je tek oko tri mjeseca jer je u vrijeme kada je ona izabrana za članicu CIK-a iz reda srpskog naroda 11. marta ove godine njen prethodnik iz reda srpskog naroda Branko Petrić do tada „potrošio“ skoro sav mandat na čelu CIK-a.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Erdogan slavi: "Turska će u svijetu koji će biti preoblikovan nakon pandemije biti jedna od najvećih"

Atanasijević: Kovid-19 je iza mene – Virus korona