in

Liječi pluća, umiruje želudac i ima puno vitamina!

Slatka-Tajna.Eu

Lipa je drvo koje ima bogatu historiju. Prvi spis o lipi napisao je Herodot, grčki historičar prozvan “ocem historije”.

Lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze. Cvijet lipe travari koriste već vijekovima.

Cvijet lipe sadrži željezo, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozide, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol, u cvijetu i listićima izrazito puno vitamina, a u sjemenu masnog ulja.

Tradicionalno se koristi kod prehlada, sprječava upalu pluća, grip i druga infektivna oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom. Čest je sastojak čajnih mešavina za ublažavanje kašlja i za preznojavanje. Osim toga, liječi i pjesak u bubregu.

Uklanja bore i pjege s kože lica, sprječava opadanje kose, opekotine i rane i dobro koristiti obloge ovog čaja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cvijeta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili loše varenje, kao i gastrokardiološki sindrom (prekomjerna količina gasova dovodi do toga da želudac pritiska donji dio srca).

Topao čaj od lipe pomaže i imunom sistemu da se izbori protiv infekcija i virusa. U ovom periodu je poželjno redovno ga piti, a najbolje je pripremati ga na ovaj način:

Pomiješajte po 25 g šipka i cvjetova lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvjetova zove, pa tri kašike mješavine preliti sa pola litra proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procijedite.

Pijte 2-3 šolje zagrijanog čaja dnevno.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Anđele, raširi krila u nekom boljem svijetu: Preminuo je hrabri sarajevski komičar Jasmin Džemiđić

Veleposlanik Glunčić obilježio kraj hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a posjetom Mauthausenu