in

Porodica Drljić 100 godina liječi čudotvornim napitkom

Slatka-Tajna.Eu

KOZARSKA DUBICA – Koristeći isključivo moć prirode i pažljivo odabrane ljekovite biljke, kroz niz godina iskustva prenesenog s koljena na koljeno dobili smo čaj koji se priprema kuvanjem određenog svježeg i suvog ljekovitog bilja. Receptura je porodična tajna, kazuje Nevena Drljić iz Kozaske Dubice, koja po stogodišnjoj recepturi bake Vuke spravlja prirodni ljekoviti čaj.

Nevena, po struci diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, po receptu koji se u tradiciji njenje porodice prenosi kroz četiri generacije, za pripemu prirodnog biljnog eliksira koristi neven, kantarion, hajdučku travu, bokvicu, preslicu te mnoge druge trave kojima je potkozarski kraj bogat.

Ovaj napitak satkan od prirode, priča mlada djevojka koja ljekovito bilje poznaje “u dušu”, ima brojne blagodeti po zdravlje.

“Višestruka su dejstva čaja, jer kombinacijom više ljekovitih biljaka povećava se i njegova ljekovitost. Prvenstveno se čaj koristi u liječenju oboljenja jetre, gdje se pokazao kao veoma efikasan. Pored toga, ovaj biljni eliksir podstiče rad ‘uspavanog’ i umornog imunološkog sistema kroz jačanje organizma i pročišćavanje krvi, jačanje i podsticanje apetita”, pojašnjava Nevena za “Nezavisne”.

Kazuje da je provjerenom kombinacijom ljekovitih biljaka čaj pripremljen po receptu porodice  Drljić, posebno za svaki zdravstveni problem, vrlo efikasan kod ublažavanja tegoba želučanih oboljenja, u liječenju plućnih oboljenja,  oboljenja sljezine i žuči, hemoroida, heliko bakterije i drugih parazitnih oboljenja, u regulisanju probave i kod oboljenja digestivnog trakta.

Pored čaja, Nevena danas spravlja i ulja i meleme, a sve isključivo od prirodnih preparata i bez konzervanasa ili aditiva.

“Čaj pravim po istoj recepturi koju sam naslijedila od bake, a čitajući razne knjige o ljekovitim biljkama i njihovim primjenama u liječenju, počela sam praviti ulja i meleme od nevena i kantariona. Pored toga, koristeći mješavinu meni dobro poznatih biljaka pripremam meleme za liječenje hemoroida, za ublažavanje reumatskih oboljenja, ali i druge meleme po potrebi”, navodi Nevena.

Prisjeća se Nevena djetinjstva koje je u selu Čitluk, nadomak Kozarske Dubice, provela uz baku i majku, koje su je podučavale o ljekovitom bilju, te dodaje da ju je velikim dijelom način odrastanja usmjerio ka današnjem zvanju, ljubavi prema prirodi, ali i želji da nastavi porodičnu tradiciju.

“Stručno usavršavanje mi je omogućilo da razumijem biološko-hemijske procese ljekovitih biljaka, njihov hemijski sastav i mogućnost njihove kombinacije kako bi se ljekovitost očuvala i na najbolji mogući način iskoristila”, kazuje Nevena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Biljke za svoje proizvode najčešće sakuplja u selu u kojem je i odrasla, ali zavisno od staništa, određene biljke i po drugim predjelima potkozasrkog kraja, koji je bogat ljekovitim travama.

Na pitanje da li pripravci od ljekovitog bilja mogu “stati na crtu” farmacetuskim proizvodima, ova zaljubljenica u prirodu kazuje da, iako se prirodni proizvodi u mnogo čemu pokazuju kao efikasniji, a na kraju krajeva i zdraviji, smatra da će teško zamijeniti farmaceutske proizvode isključivo zbog sumnjičavosti novijih generacija prema istima.

“Istina je da farmaceutski proizvodi imaju brži efekat djelovanja, ali svi zaboravljamo da oni najčešće jedno liječe, a drugome štete”, objašnjava Nevena.

Napominje i da biljni eliksir koji se priprema u njenoj porodici dugi niz godina nije čudotvorni napitak koji će magično i ekspresno otkloniti zdravstvene probleme, već spoj onoga što nam daju priroda i bilje, koji djeluje temeljno i dugotrajno, bilo samostalno ili u kombinaciji sa  farmaceutskim lijekovima, a da, podrazumijevajući ispravnu primjenu, efekat nikad ne izostaje.

Za kraj razgovora Nevena pojašnjava da ljudi sa kojima se susreće kroz rad sa ljekovitim biljem prednost daju alternativnoj u odnosu na klasičnu medicinu, a da to potvrđuje njihovo interesovanje za prirodne proizvode.

“Povjerenje u prirodni lijek se teško stiče, ali kada se sami uvjerite, prenosićete ga sa generacije na generaciju”, zaključuje ona.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Amazon preuzima Zoox i počinje proizvoditi samovozeće taksije

JOŠ TRPI BOLOVE: Đorđe David je nakon korone slomio nogu i još osjeća posljedice