in

PROCURIO NACRT Evropska unija otvara granice građanima BiH 1. jula?

Slatka-Tajna.Eu

Evropski dužnosnici nisu uspjeli postići dogovor u četvrtak pa će se debata nastaviti u petak

Visoki dužnosnici Evropske unije još uvijek raspravljaju kojim zemljama bi se trebao dopustiti ulazak u EU nakon što blok otvori vanjsku granicu 1. jula, a kojima će to biti zabranjeno.

Lista zemalja sa zabranom je već podigla prašinu jer se na njoj nalaze SAD, zemlja najugroženija pandemijom korona virusa, sa preko 2,4 miliona zaraženih građana. Na listi zabrana su i Brazil, Rusija i Katar.

Evropski dužnosnici nisu uspjeli postići dogovor u četvrtak pa će se debata nastaviti u petak, ali je portal Euronews od povjerljivog izvora u Briselu došao u posjed nacrta liste zemalja čiji će državljani moći ući u EU nakon što se otvori međunarodna granica.

To su sljedeće zemlje:

Vatikan, Monako, Crna Gora, Andora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Albanija, Turska, Kosovo, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Vijetnam, Kina, Tajland, Mijanmar, Mongolija, Japan, Južna Koreja, Gruzija, Butan, Liban, Indonezija, Uzbekistan, Indija, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australija, Dominika, Bahami, Santa Lucija, Urugvaj, Jamajka, Kuba, Gvajana, Paragvaj, Venecuela, Nikaragva, Kosta Rika, Kanada, Angola, Tunis, Namibija, Uganda, Mozambik, Mauricijus, Zambija, Ruanda, Etiopija, Maroko, Alžir i Egipat.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Velika Britanija se tretira kao EU članica do kraja prelaznog perioda koji ističe 31.12.2020.

Diplomatski izvori su za portal Euronews sugerirali da je bilo neslaganja među članicama u pogledu kriterija za donošenje ove odluke, jer su neki osporavali zvanične podatke o stopama Covid-19.

Na listi ‘prihvatljivih’ trenutno su 54 zemlje dok je lista ‘zabranjenih’ zasigurno duža.

NAJNOVIJE VIJESTI – BIH MOŽE U EU OD 01.07.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

ŠERANIĆ OTKRIO ZABRINJAVAJUĆE BROJKE: To je najugroženija populacija, najviše zaraženih je u dobi od…

Kraj agonije – Liverpul je šampion!